Szkolenie skierowane jest do osób zatrudnionych w gastronomi oraz edukujących się w tym kierunku, które pragną podnieść swoje kwalifikacje z zakresu nowoczesnej kuchni.
Czas trwania: 2 dni
Ramowy program usługi
- Charakterystyka kuchni i kultury japońskiej, historia sus
- Noże, przyrzady i inne pomoce potrzebne w przygotowaniu sushi
- Organizacja stanowiska pracy
- Produkty wykorzystywane do przygotowania sushi, rodzaje sushi
- Ocena jakości produktów, zasady przechowywania produktów
- Przyprawy i dodatki wykorzystywane do przygotowania sushi
- Dobór odpowiednich surowców( ryby, warzywa, ryż, owoce morza)
- Oczyszczanie, krojenie i przygotowywanie surowców
- Metody zawijania i rolowania sushi
- Przygotowywanie różnych typów sushi: hosomaki, futumaki, nigiri, california maki
- Tworzenie, dobieranie i ustalanie odpowiedniej kompozycji sosów
- Układanie, kompozycja i prezentacja przygotowanych zestawów